Bijlmer Sport Centrum

Ontwerp en realisatie van een multifunctionele sportaccomodatie in het hart van de Bijlmermeer. Uitgevoerd in dienstverband bij Vera Yanovshtchinsky Architecten.

Opdrachtgever

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost

Locatie

Amsterdam

Jaar

2004 - 2008

← terug naar overzicht

Het Bijlmer Sportcentrum is een multifunctionele sportaccommodatie met een sporthal, zwembaden en fitnessruimten.Het programma is georganiseerd rond een centrale zone waarin zich de entree, horeca en een patio bevinden. Het stadsdeel Amsterdam Zuidoost had twee belangrijke uitgangspunten voor dit nieuwe sportcentrum. Het eerste was “zien en gezien worden”, waarbij men door sport zichtbaar te maken meer mensen wilde stimuleren om te gaan sporten en wilde uitdragen dat de Bijlmer het waard was om gezien te worden. Het tweede uitgangspunt was dat het gebouw een “feest” moest zijn. Juist voor de minder vermogende mensen in de Bijmer moest dit sportcentrum de plek worden waar ze zich “op vakantie” waanden. Beide uitgangspunten hebben de aanblik van het gebouw in grote bepaald. Transparantie is bereikt door de verschillende functies enkel van elkaar en de buitenwereld te scheiden door glazen puien. De houten liggers en groene wanden, het blauwe mozaiek van de zwembadvloer en de goud-oranje zitelementen geven het gebouw een warme uitstraling en doen denken aan Zuid-Europese taferelen.

Om in de uitvoeringsfase alle ontwerpuitgangspunten goed vertaald te krijgen is ook in deze fase sterk ingezet op visualisatie. Door technische tekeningen in kleur en sprekend uit te voeren, maquettes te maken van belangrijke onderdelen en grote mock-ups van bijvoorbeeld tegelpatronen was voor alle partijen duidelijk hoe het eindbeeld eruit zou zien.