Duurzame opbouw

Hittebestendige en energieleverende dakopbouw

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Delft

Jaar

2018-2019

← terug naar overzicht

Met deze dakopbouw hebben de bewoners niet alleen meer leefruimte, maar ook een lager energieverbruik. De woning uit 1920 was niet geïsoleerd dus in de winter ontsnapte veel warmte. Door de nieuwe dakopbouw en het isoleren van de bestaande achtergevel heeft de woning een warme 'hoed' gekregen en blijft het grootste deel van de warmte op de verdiepingen in de winter binnen. Met minder energie wordt meer oppervlak verwarmd. Om nog meer energie te besparen zal ook de begane grond en voorgevel geïsoleerd moeten worden. 's Zomers werd het in de woning zeer warm door de zoninstraling op de ongeïsoleerde bakstenen zuidwestgevel en het platte zwarte dak. De achtergevel is geïsoleerd en bekleed met hout, wat warmte veel minder makkelijk opneemt dan steen. Het dak aan de zuidwestkant heeft een lichte helling waardoor de zonnepanelen in het dakvlak geplaatst konden worden. De zonnepanelen leveren jaarrond meer elektriciteit dan in de woning verbruikt wordt. Twee zonnecollectoren en een zonneboiler zorgen voor warm tapwater. 

 

De woning heeft een warme 'hoed' gekregen waardoor de warmte op de verdiepingen in de winter binnen blijft.
In de zomer wordt de warmte buitengehouden door isolatie, zonwering en de houten gevelbekleding. De zonnestraling wordt benut voor elektriciteit en warm tapwater. Door het dakraam of dakluik te openen is zomernachtventilatie mogelijk en kan warmte snel afgevoerd worden.
Schuivende panelen met lamellen voorkomen zoninstraling in de zomer en houden zo de woning koel. De panelen kunnen naar wens voor of naast de verdiepingshoge kozijnen geschoven worden.
De asymmetrie van het dak is door de open plattegrond over de hele verdieping te ervaren en geeft de ruimtes een speels effect.
Een groot raam op het noordoosten zorgt voor veel daglicht waardoor minder kunstlicht nodig is.