Stunt Upcycle Campus

Circulaire verbouwing en verduurzaming van de werkplaats van Stichting Stunt

Opdrachtgever

Stichting Stunt

Locatie

Delft

Jaar

2020

← terug naar overzicht

Stichting Stunt begeleidt jongeren en volwassenen die door welke omstandigheden dan ook zijn aangewezen op een uitkering. In verschillende werkplaatsen maken deelnemers aan een leerwerktraject unieke producten van restmaterialen voor zakelijke opdrachtgevers. Logisch dat bij de verbouwing van een oude aannemersloods uit 1967 circulaire principes als repareren en hergebruiken centraal stonden. Heleen maakte het ontwerp en begeleidde de verbouwing van de oude loods tot Upcycle Campus. Het bouwteam bestond daarnaast uit constructeur Stan Janssen van Pieters Bouwtechniek, Aris Baan van ABT als adviseur brandveiligheid en Peter Honkoop en Arnoud Zwijnenburg van bouw- en aannemingsbedrijf van de Ende.

MAINTAIN & REPAIR > Het eerste principe van circulair bouwen is zo goed mogelijk gebruik maken van het bestaande en zorgen dat dit weer een lange tijd mee kan. Dit hebben we op verschillende manieren bewerkstelligd. Zo is de bestaande houten dakconstructie hersteld en verstevigd en de asbest golfplaten van dak en kopgevels zijn vervangen door geïsoleerde panelen, waardoor het gebouw als het ware een warme hoed heeft gekregen.
REDESIGN > Het geheel isoleren van de loods zou een te groot deel van het beschikbare budget opslokken. Daarom hebben we ervoor gekozen om de hal te beschouwen als een ruimte met een ‘tussenklimaat’. De verschillende werkplaatsen die zich rondom deze verkeersruimte bevinden, zijn wel helemaal geïsoleerd zijn en hebben een constant binnenklimaat. Doordat ze op en onder de originele verdiepingsvloer zijn gesitueerd was er geen nieuwe fundering nodig. De opslagruimte, het terras en de tentoonstellingsruimte hebben geen constante temperatuur nodig en hebben daarom een plek gekregen in het open gedeelte van de loods.
REDESIGN > Om voldoende daglicht in de hal en werkplaatsen te krijgen, is een enorm daklicht in de noordzijde van het dak gemaakt. Op het zuidelijk dakvlak liggen 170 zonnepanelen waarmee circa 50.000 kWh per jaar wordt opgewekt. De originele houten spanten waren gedimensioneerd op het dragen van een licht golfplaten dak, niet op zware glasplaten of zonnepanelen. Ze worden daarom op vier punten ondersteund door een nieuwe constructie van Douglas boomstammen, geleverd door Staatsbosbeheer. De stammen zijn door de medewerkers van Stunt zelf geschild. In de hal is, behalve onder de spanten, geen originele fundering aanwezig. Wel is er zo’n 20 jaar geleden een smalle strook gefundeerde betonvloer aangelegd. De nieuwe constructie steunt precies op de funderingsbalken van deze betonvloer.
REMANUFACTURE > Voor het enorme daklicht zijn 12 glaspanelen van circa 2 x 5 meter gebruikt, die oorspronkelijk een andere bestemming hadden en werkloos in de opslag van glasconstuctiesspecialist Octatube stonden. De ingenieurs van Octatube hebben hiervoor een nieuwe bevestigingsconstructie ontworpen. Deze toepassing was mogelijk doordat we de prestatie van de bouwdelen als uitgangspunt hebben genomen, en niet een eindbeeld hebben bepaald. Al met een forse besparing van grondstoffen én kosten.
REMANUFACTURE > In de scheidingswanden tussen de hal en de werkplaatsen zijn ook 12 bestaande glaspanelen toegepast. Qua klimaatbeheersing, geluid en inrichting zijn de werkplaatsen weliswaar van elkaar gescheiden maar door de grote glasoppervlakken voelt het toch alsof iedereen in dezelfde ruimte gezamenlijk aan het werk is. Het is fantastisch dat de door Stichting Stunt gewenste openheid en transparantie verkregen is door gebruik te maken van reeds bestaande glaspanelen.
UPCYCLE > Een belangrijk onderdeel van de missie van Stunt is om van afgedankte producten of restmaterialen een waardevol nieuw product te maken. Dit principe hebben we kunnen toepassen op de bekleding van de scheidingswanden in de hal. De wanden zijn bekleed met productieresten van Platowood Fraké. Dit gemodificeerde hout wordt meestal in lange latten toegepast, waardoor er stukken overblijven. Deze productieresten zijn door CirqWood aangeleverd, waarna twee medewerkers van Stunt in enkele maanden alle binnengevels met deze plankjes hebben bekleed. Het resultaat is niet alleen erg mooi, het verbeeldt de missie van Stunt ook op een schitterende manier.
DEMOUNTABLE > De geïsoleerde binnenwanden en voorzetwanden zijn opgetrokken uit houtskeletbouw en bekleed met onbehandeld multiplex. Aan halzijde is dit multiplex bekleed met Platowood maar aan de werkplaatszijde is het in het zicht gelaten. Medewerkers kunnen hun eigen kasten, materialen en gereedschappen ophangen en zo hun werkplaats personaliseren. Doordat de wanden niet gekit of gelijmd zijn en het hout onbehandeld is, kunnen ze in de toekomst gedemonteerd worden en de onderdelen hergebruikt. Ook de betonklinkers waarmee delen van de vloer zijn bestraat, kunnen eenvoudig worden verwijderd. Alleen in de keuken en de lunchroom was het vanwege vloeistofdichtheid nodig om een betonvloer te storten.
RE-USE > Een staalconstructie die als stellage diende is geschikt gemaakt voor de fietsenwerkplaats en draagt nu fietstakels, verlichting en elektrapunten. De constructie van de houten balie van de fietsenwerkplaats is gemaakt van oude stempelbalken die de aannemer nog had liggen. De grote hal biedt ruimte aan alle meubels die ter plekke worden gemaakt of opgeknapt. Zelfs afgedankte planten krijgen in de Upcycle Campus een nieuwe kans!